Ronald Smink

Ronald Smink

Ronald Smink is een vlees geworden stripfiguur. De Noordeling geboren en getogen in het Friese Joure en al jaren inwoner van Groningen. In datzelfde Groningen won Ronald in 2007 zowel de jury,- al publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. De Jury omschreef Ronald als ‘een groot talent dat volledig ‘out of the box’ denkt. Zijn inventieve maalstroom aan absurde gedachtekronkels vliegt alle kanten op en is volstrekt onvoorspelbaar‘.

Deze lijn werd doorgetrokken in de eerste avondvullende voorstelling ‘Bor Knok’ waarmee Ronald drie seizoenen lang langs de Nederlandse theaters trok. Het leverde hem o.a. een goede recensie op in het Parool waarin Ronald zelfs werd vergeleken met Bert Visscher en Jochem Myjer.

In 2011 volgde zijn tweede avondvullende voorstelling ‘Bonanza’. De Volkskrant schreef daarover het volgende ‘Ronald Smink verwart het publiek in de traditie van Herman Finkers, maar dan harder en sneller’. Met dit programma was Ronald nog tot eind januari 2014 te zien in de theaters.

In 2015 speelde Ronald zijn derde avondvullende voorstelling ‘De opkomst van een Terriër’. Deze voorstelling is door de Leeuwarder Courant bekroond met ****. Ronald laat in deze voorstelling op absurde wijze iets meer van zijn eigen leven zien. ‘Naarmate Smink zich in zijn verhalen laat gaan ontstaan er absurdistische juweeltjes’ – Leeuwarder Courant

In 2016 schreef Ronald een absurdistische Kerstmusical: Afke`s 11de, De Geboorte van Gruttie Pier. Deze voorstelling ging op 21 december in premiere in het Posthuis Theater in Heerenveen. Nieuwe Formule, meer show en dat is zeker gelukt, Friesch Dagblad.

In 2017 speelde Ronald een best of voorstelling: Out of the box. In een sneltrein kwam de meest hilarische en surrealistische stukken van Ronald voorbij. Tijdens de voostelling in Tivoli Utrecht zijn er opnames gemaakt. Deze voorstelling is uitgezonden op Videoland en Omrop Fryslan.

Momenteel werkt Ronald aan zijn nieuwe voorstelling: Bei sein ist Mitmachen.