Ronald Snijders

Ronald Snijders (1975) is absurdist, schrijver en programmamaker.
Momenteel speelt hij try-outs van een nieuw theaterprogramma, getiteld Als Mens. Zijn voorlaatste Een avond met mij (2021) wordt in juni 2024 uitgezonden op NPO3. Eerdere shows waren Groot Succes 2 (2019) en WELKE SHOW (2016), die werd genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor het beste theaterprogramma van dat seizoen. In 2021 won Snijders de Oeuvreprijs Cabaret en Kleinkunst voor al zijn theaterprogramma's. In 2023 verscheen De Schrikkelkalender, de scheurkalender die hij voor ieder schrikkeljaar schrijft met Fedor van Eldijk. Zijn meest recente boek is De AlfabetBeter, het vervolg op het woordenboek De Alfabetweter (2013), het woordenboek met 1000 nieuwe, onzinnige woorden dat hij schreef met Fedor van Eldijk. Solo publiceerde Snijders Kopdichtbundel (2017), een verzameling gedichten bestaande uit krantenkoppen die hij wekelijks in Het Parool publiceerde.

Hij maakte voor de VPRO de tv-documentaire '80 jaar, reeds: Op de T bij Wim Schippers' (2022) en de podcast 'Leven volgens K. Schippers' (2021).

Ook was hij columnist voor Onze Taal en een van de schrijvers van het veelgeprezen kindertelevisieprogramma De Boterhamshow (NTR), een poppenversie van DWDD.

Hij was te zien in het VARA-televisieprogramma Rambam, als tafelheer in DWDD en als finalist in De Slimste Mens. Als wekelijks columnist was hij op de radio verbonden aan Giel3FM (2014-2015) en Gijs 2.0 (2019). One Man Show, zijn zeer lovend ontvangen theaterprogramma en De Alfabetweter betekenden zijn doorbraak bij het grote publiek.

In 2014 en 2020 speelde Snijders de rol van Hoofd Bijzaken in Het Sinterklaasjournaal en was de eerste witte Piet die in dat programma te zien was.

Eerder presenteerde Snijders samen met Pieter Jouke De Staat van Verwarring, een roemruchte latenight tv-show voor de VPRO, die vanaf september 2006 vier keer in de week werd uitgezonden, in totaal 100 programma’s. Momenteel is De Staat van Verwarring met enige regelmaat te zien in de Nederlandse theaters als live talkshow. In Museum Boijmans van Beuningen was in 2012 onder de titel Boijmans in Staat van Verwarring een onoverzichtelijke expositie te zien van zijn werk en met Pieter Jouke programmeerde hij daar ook de Rotterdamse museumnacht.

Voor VPRO Radio 1 maakte Snijders seizoen 2007/2008 het ook met Van Eldijk geschreven programma Binnenland 1, een hoorspel in de vorm van een actualiteitenmagazine met ‘nieuwsfictie vanuit de binnenwereld’. De verzamelde hoorspelteksten hiervan verschenen in 2009 ook in boekvorm (incl. 'Best of' CD) bij uitgeverij De Harmonie. Het Vlaamse tijdschrift Humo publiceerde hieruit een feuilleton.
In 2006 verscheen van hem en co-auteur Fedor van Eldijk Een normaal boek (Prometheus), een bloemlezing aan teksten, ideeën, dialogen, nieuwsberichten en 350 nieuwe woorden, die zij voor een groot deel eerder publiceerden op www.absurd.nl, de website van Stichting Absurd Nederland, die in 2010 overging in www.normalemensen.nl. In 2012 volgde de absurde tekstenroman Een ander boek.